Ansvarsfullt spel

Spel och ansvaret som kommer med det

Med ökat antal spelbolag ökar även deras ansvar. Att andelen spelberoende inte ökar är ett ansvar som vilar på både spelbolag och kunder. Spel har med åren blivit allt mer tillgängligt och andelen spelberoende har därför ökat. Spelbolag som ATG och Svenska Spel visar stort spelansvar, delvis eftersom båda är skyldiga att göra det. Utländska spelbolag har på senare år fått en större förståelse för samhällsansvaret, men fortfarande har de mycket att utveckla.

Det ska vara kul att spela. Om spel är det enda du har i dina tankar och du börjar jaga förluster, då bör du stanna till och fundera över om du är fast i ett beroende. ATG och Svenska Spel ligger i framkant vad gäller möjligheter att kontrollera och reglera sitt spelande. Eftersom de har monopol på spel har de ett stort samhällsansvar under svenska staten, precis som Systembolaget har.

Vad innebär då ansvarsfullt spel? Ja, det kan variera från person till person. Generellt handlar det dock om en sund relation till spel, att man spelar för att det är roligt och för att det kan förhöja spänningen i en match. Om du lägger allt mer tid och pengar på spel är det ett varningstecken, och när din fritid går åt till att jaga förluster och du kontaktar familj och vänner för att låna pengar är det ordentligt allvarligt.

På Svenska Spel finns ett verktyg kallad Playscan. Det är frivilligt att använda verktyget, men rekommendationen är naturligtvis att göra det. Playscan varnar dig om ditt spelmönster blir allt mer riskfyllt. Där får du sedan råd om hur du ska gå vidare för att kontrollera dina vanor. Svenska Spel marknadsför sina produkter i enlighet med Spelbranschens Etiska Råd, vilket syftar till att inte vara aggressiva i sin marknadsföring.

Utländska spelbolag är aggressivare i sin marknadsföring än vad ATG och Svenska Spel är. Däremot har de särskilda sidor om spelansvar på sina respektive hemsidor. De tar sitt ansvar i viss mån, men långt ifrån samma skala som svenska spelbolag faktiskt gör.

spel